Американски Енот

Зоо-центърът е дом на два женски енота - Пижо и Пенда, пристигнали през 2019. Енотът е доста екзотично животно и се среща относително рядко в нашите ширини, основно в зоопаркове. В Северна Америка обаче е изключително разпространен вид, който можеш да срещнеш по улиците. Нашите еноти са изключително социални и обръщат специално внимание на всеки посетител. Те дори често подават лапа през ограждението си. Естествената им среда позволява да се доближиш, да бъдеш на сантиметри от тях и да се запознаеш лично с Пижо или Пенда. Ще ги намерите до техните братовчеди - Носатите мечета. 

DSC02791.jpg
bg-new_edited.png

Пижо и Пенда

Американският енот, или миеща мечка, е средноголям бозайник, разпространен в Северна Америка. Естественият му хабитат са широколистни и смесените гори, но може лесно да се адаптира в планински условия, крайбрежия и дори градски региони. С дължина на тялото до 72 см и тегло между 4 и 9 кг, енотът е най-големият представител на семейство енотови. Гъстият му подкосъм, който служи за изолация при студено време, заема почти 90% от сивата му козина. Те са всеядните и обикновено са нощни животни, а проучвания показват, че могат да запомнят неща в период до три години. Ловът и контрабандата са двете най-чести причини за смъртта им.

DSC02761.jpg
DSC02730.jpg