Кенгуру 

В нашия Зоо-център живеят 8 кенгура Валаби, най-малкото от които се роди през пролетта на 2020. Можеш да разпознаеш алфа-мъжкия на стадото по характерната бяла козина на гърба. Основната двойка в Зоо-центъра носи имената Барби и Кен, които пристигнаха през 2016. В ограждението им са засадени дюля и слива, които пазят сянка през горещите дни и им осигуряват свежи плодове. В Добрич никога преди не е имало толкова много кенгура, тяхното стадно поведение и шорики ограждения, позволяват броят им да нарасне до над 20 индивиди и те все пак да се чувстват комфортно. 

104059194_285919332781678_20099147665636
bg-new_edited.png

Барби и Кен

Ръждивоврато кенгуру, известно още като Валаби на Бенет, е двуутробен бозайник, който живее в Австралия и Тасмания. Мъжките понякога надхвърлят 20 кг, а дължината на тялото е около 1,5 м. Различават се от останалите кенгура по черния си нос и лапи, както и по бялото райе на горната устна. Имат мека сива козина, червеникав врат и черни лапи. В родните им страни, броят на индивидите се увеличава в последните 30 години. Това е резултат от намаляването на лова и прочистването на горите, като по този начин се образуват много пасища, където валабитата могат да се хранят през нощта, както и храсталаци, в които да се крият през деня. Хранят се следобед и по здрач, като най-вече ядат трева, храсти, листа и билки.
 

DSC02493.jpg
DSC02496.jpg