top of page

Кон на 

Пржевалски

Конят на Пржевалски е единствения див кон, който се среща на свобода и е изключително рядък вид, с не повече от 3600 живи индивиди. Зоо-центърът първоначално е единственото място на Балканския полуостров с двойка коне на Пржевалски. Към момента, на територията на Зоо-центъра живет цели 7, най-младият от които (Мано) е роден през 2019.  Очакваме други две кончета да се родят през лятото на 2020, тъй като две от женските ни са бременни. Фактът, че конете се размножават и създават поколение, означава че отглеждането им е правилно и се чувстват комфортно в средата си. При нас можеш да видиш как те се гонят и галопират в широкото си ограждение, да наблюдаваш естественото им поведение в група и характерната им йерархия.

DSC09909_edited.jpg
bg-new_edited.png

Куна и Игор

Конят на Пржевалски или Азиатският кон, е единственият див кон, който се среща на свобода в природата.  Открит е от руския изследовател Николай Пржевалски и е разпространен в Централна Азия. Той има среден ръст – дължината на тялото му достига около 230 сантиметра, а на височина достига до 130 сантиметра. 

Тялото му е набито, с широки гърди, къса шия и тънки крака. Главата му е голяма, ушите малки и има къса изправена грива. Към момента има не повече от 3600 индивиди в целият свят, което го прави изключително рядък и застрашен вид. През последните години броят на индивидите по света расте, благодарение на много проекти за защита и опазване на вида им. 

DSC09927.jpg
DSC09951.jpg
bottom of page