top of page

Лами и 

Алпаки

Зоо-центърът е дом на две лами и две алпаки, които съжителстват с магарето Попи и няколко овчици. Двойката лами носят имената Дуня и Триумф, а алпаките - Мартин и Влада. Триумф се присъединява към Дуня преди 2 години и е първото животно, което Зоо-центърът получава след смяната на ръководството си. Той е и едно от най-социалните и любопитни животни в целият център. Едва ли ще можеш да се доближиш до ограждението им, без той да ти обърне специално внимание. 

DSC09647.jpg
bg-new_edited.png

Дуня и Триумф

Влада и Мартин

Ламата и Алпаката са бозайници от семейство Камилови, разпространени в Южна Америка. Отглеждат се във високите части на Андите при 3500 – 5000 метра надморска височина, на териториите на Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Боливия. Традиционно се свързват с Перу и скотовъдството на инките. Те се използват за вълна, мляко, месо и като товарни животни. Въпреки, че си приличат, те произлизат от различни прародители. 

Ламата е висока между 1,7 и 1,8 метра и тежи между 130 и 200 килограма, а Алпаката е с височина до 1 метър и тежи само около 70 килограма. Ако се чувстват застрашени, ламите и алпаките започват да плюят като защитен механизъм. 

DSC00018.jpg
DSC09635.jpg
DSC09641.jpg
bottom of page