Мечки

Мечешката двойка в Зоо-центъра е представител на едно младо интернационално семейство. Мечокът Костадин и швейцарката Берна, официално сключват брак през 2016 със скромна церемония, включваща почерпка от плодов сладолед с кубчета лед, дини, круши и пъпеши, поляти с мед и сладко. Берна и Коцето обитават най-големия зоопарков мечкарник на Балканския полуостров, с обща площ от над 5 декара, в който има 3 езера, както и бункер, в който могат да спят зимен сън. Въпреки него, те копаят свои собствени дупки с дълбочина над 6 метра, където изпадат в хибернация. Посетителите често могат да наблюдават техните бани в езерцето им с изкуствен водопад или как се излежават в откритата част на мечкарника. 
 

DSC02509.jpg
bg-new_edited.png

Берна и Костадин

Кафявата мечка е най-едрият хищник в България със средно тегло при мъжките от 180 килограма, а при женските – 135 килограма и може да достигне дължина до 3 метра. Тя е хищник с усилена нощна активност. Въпреки това, тя често проявява усилена активност в сутрешните и ранните вечерни часове. През лятото до есента кафявата мечка може да удвои теглото си от пролетта, като натрупа до 180 килограма мазнина, на която да разчита, за да се справи през зимата, когато стане много летаргична. Тя е едно от най-всеядните животни в света, което консумира най-голямото разнообразие от храни сред всички останали видове мечки.

DSC09813.jpg
DSC09800.jpg
DSC09801.jpg