Щраус

Нанду

На територията на Зоо-центъра живее нандуто Нанко. Когато жена влезе в ограждението му, той се надува и разперва крилете си - заема поза за ухажване. Когато обаче мъж влезе при него, той става териториален, вдига опашката си и започва да се държи заплашително. В момента той живее сам, но усилия се полагат към това да му се намери партньор. В ограждението на Нанко има няколко пуйки, които му правят компания, докато се намери подходяща женска за него. 

DSC02585.jpg
bg-new_edited.png

Нанко

Обикновеното нанду е голяма птица от семейство Нандута, обитаваща откритите пространства на Южна Америка. Не лети, но при бяг развива скорост до 60 км/час. Обикновено живее на групи от 5 до 30 птици. Дължината на възрастните е  между 127 и 140 сантиметра, теглото им достига до 25 килограма и повече. Мъжките са по-едри от женските. На външен вид обикновеното нанду прилича на щрауса, но за разлика от него е два пъти по-дребно и има оперение по главата и шията. Краката му са с по 3 пръста, докато щраусите имат само по два. Мъжките си имат харем от по няколко женски. Нанду се храни с растителна и животинска храна: листа, коренища, семена, плодове. То с удоволствие яде части от растения, които съдържат тръни, а също и  насекоми – скакалци, щурци, дървеници, бръмбари и хлебарки.

DSC02632.jpg
DSC02567.jpg

Контакти

ул. „Никола Петков“, 15

Добрич

058 602 850

zoo.dobrich@gmail.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • TripAdvisor

© 2020 by Denitsa Rangelova.

Photos by Petar Tuhchiev

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now